Fabaceae

Sophora japonica Honingboom

Forse boom met een aanvankelijk ronde kroon die later waaiervormig wordt. Aan de bochtige en gegaffelde stam begint de vertakking meestal laag. De takken en twijgen zijn opvallend groen en voorzien va… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 m , snelgroeiend
Kroon: waaiervormig tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: samengesteld, 7 - 17 deelblaadjes, donkergroen, circa 25 cm, geveerd blad
Bloemen: roomwit in pluimen, juli/september (oktober)
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Smal vaasvormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit Juli Late uitloop Snelgroeiend Opvallende bloei Geveerd blad Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Giftige onderdelen Grillig groeiend Speelboom Toekomstboom
Sophora Japonica Win
Sophora Japonica 3
Sophora Japonica 1
Sophora Japonica-2
Sophora Japonica 4
Sophora-japonica
Sophora Japonica 2

Sophora japonica

Forse boom met een aanvankelijk ronde kroon die later waaiervormig wordt. Aan de bochtige en gegaffelde stam begint de vertakking meestal laag. De takken en twijgen zijn opvallend groen en voorzien van veel licht gekleurde lenticellen. Bij breuk verspreiden ze een onaangename geur. Het samengestelde blad is oneven geveerd en circa 25 cm lang, de deelblaadjes zijn elk 2 - 6 cm lang en eirond tot elliptisch. De roomwitte tot roomgele bloemen zijn circa 1,5 cm groot en staan in eindstandige pluimen die tot circa 30 cm lang kunnen worden. Pas na 10 tot 15 jaar verschijnen de eerste bloemen. Vanwege de vele nectar is de boom een prima drachtplant. De grijze peulen zijn tussen de zaden ingesnoerd en verschijnen in de herfst. Sophora japonica heeft weinig last van ziekten en aantastingen. Sophora japonica begint pas op latere leeftijd rijk te bloeien. Eenmaal in volle bloei is de gehele boom bedekt met een overdaad aan roomwitte bloemen. In warme zomers bloeit de boom rijker.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 m , snelgroeiend
Kroon:
waaiervormig tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijsbruin, gegroefd, takken groen met lichte lenticellen
Blad:
samengesteld, 7 - 17 deelblaadjes, donkergroen, circa 25 cm, geveerd blad
Bloemen:
roomwit in pluimen, juli/september (oktober)
Vruchten:
grijze peul, ingesnoerd, ± 8 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
alle behalve natte, venige bodems
Blad:
samengesteld, 7 - 17 deelblaadjes, donkergroen, circa 25 cm, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
China, Korea
Synoniemen:
Styphnolobium japonicum
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.